Imkerij

Op de Hoenderik is een imkerij gevestigd. Het woord imkerij komt van het woord imme. Een imme is een oud woord voor bijenvolk. Bijen zijn voor de fruitteelt van groot belang. Zoals als iedereen wel weet is de bij een insect. Insecten zorgen voor vele bloemen voor de bestuiving. Zo ook voor de fruitgewassen zoals kersen, appels, peren, frambozen en bramen. Insecten brengen het stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Hierdoor worden de bloemen bevrucht en ontstaan er vruchten.

Bloemen lokken insecten door hun kleur een lekkere geur. Deze geur komt van de nectar die de bloemen maken. Van deze nectar maar te bij honing. Bijen zijn niet de enige insecten die nectar verzamelen maar het zijn wel een van de weinige insecten die de nectar omzetten in honing en de honing opslaan in hun woning.

Bijen leven in een kolonie. Er is één koningin en in de zomer zo’n 60.000 werksters. Dit zijn allemaal vrouwelijke bijen. Van af mei zijn er ook mannelijke bijen. Darren. De hele zomer verzamelen de bijen stuifmeel en nectar. Stuifmeel is nodig om de larven te voeren. Nectar is voedsel voor de bijen. In de winter verkleint het volk tot ongeveer 7.000 tot 10.000 bijen. In de winter bloeien er geen bloemen en vliegen de bijen niet. Daarom moet er in de zomer een voorraad worden aangelegd om de winter te kunnen overleven. Dit is de honing voorraad.

In het voorjaar en de zomer wordt de honing uit de bijenvolken gehaald en geoogst. Daarna moet er natuurlijk wel voer genoeg zijn om de winter te kunnen overleven. Daarom wordt de laatste dracht niet van de bijen afgenomen of worden de bijen gevoerd met suikerwater.

Honing is eigenlijk een bonte verzameling van alle mooi zomerdagen samengebracht in een potje.De honing van de imkerij op de Hoenderik is het hele jaar verkrijgbaar in de winkel van De Hoenderik.

Jaap van Assenbergh
Imker op De Hoenderik

 

Bed en Breakfast, Terras, Fietsverhuur, Agro-toerisme