Geschiedenis

In 1955 ontstond het fruitbedrijf van de grootouders van Marius met een oppervlakte van 11 hectare, waarvan 10 hectare appels en 1 hectare peren. Voor 1955 was het een gemengd boerenbedrijf met vee- en fruitteelt.

In 1980 sloot Marius de opleiding Fruitteelt aan de fruitteeltschool af, nam het bedrijf in 1985 over en zette het bedrijf voort. Tot 1989 was de fruitschuur en de oude boerderij in het dorp gelegen en lagen alle boomgaarden op 4 locaties buiten het dorp. In 1989 werd er daarom gestart met de bouw van een nieuwe loods met koelcellen en sorteerruimte op de Langstraat in Tricht. In 1992 werd hier ons woonhuis geplaatst. We hebben hier 8 jaar gewerkt en gewoond, maar in 2000 besloten we om op een ander perceel opnieuw te beginnen. Dit vanwege ongunstige productie omstandigheden door matige grondkwaliteit en ligging van de percelen ten opzichte van de Langstraat. We hebben het bedrijf verkocht en zijn opnieuw begonnen op de huidige locatie, aan de Lingedijk. We hebben hier een grote schuur en een woonhuis laten bouwen. Dit perceel is 2 hectare groot en daarnaast beschikken we over 2 losse percelen van ieder 2,5 hectare.

In 2001 kwamen we in contact met Linge Toerisme en is de agro-toeristische tak binnen ons bedrijf ontstaan. Ook draagt het bedrijf sinds 2001 de naam ‘De Hoenderik’ vanwege recreatief oogpunt en de nieuwe kersenteelt op het bedrijf. We hebben voor deze naam gekozen, omdat een hoenderik een mand is waarin vroeger kersen werden geplukt. We zijn in 2001 begonnen met een appelstalletje in de boomgaard, huisverkoop van zelfgemaakte jam en de verkoop van ijsjes en kersen in de boomgaard. Ook zijn we in dat jaar begonnen met het aanleggen van een terras in de kersenboomgaard aan de Lingedijk.

In 2002 werd er gestart met de Bed & Breakfast met 4 kamers. In 2010 werd de Bed en Breakfast uitgebreid met extra kamers, douches en toiletten. De B&B beschikt nu over 6 kamers, 3 douches en 3 toiletten.

We zijn in 2005 begonnen met de bouw van wat nu de Boerderijwinkel is. Hier werden de eigengemaakte producten van De Hoenderik verkocht. Tegenwoordig worden hier ook allerhande streekproducten verkocht. Sinds 2010 hebben we een grote ruimte op de bovenverdieping van de Boerderijwinkel die geschikt is voor vergaderingen, trainingen, ed. Ook werd in 2005 het terras naast de winkel aangelegd. Dit was een groot succes en hebben het terras hebben we in 2012 omgedoopt tot Theeschekerij. Naast de Theeschenkerij in de boomgaard beschikken wij ook over een schenkerij in de winkel.

In 2006 is de Pluktuin ontstaan waar men zelf klein fruit als aardbeien, frambozen, bramen en rode bessen kan plukken. In dit jaar zijn ook allerlei andere activiteiten op ons bedrijf ontstaan die we nog steeds organiseren zoals appelsap persen, een rondleiding op ons bedrijf en een ritje in de pluktrein.

We hebben in al die jaren niet stil gezeten en proberen ons nog steeds verder te ontwikkelen. Ook een keer zien wat wij allemaal doen en organiseren? Kom naar ons toe en beleef De Hoenderik zelf!

Marius van de Water

 

 

Bed en Breakfast, Terras, Fietsverhuur, Agro-toerisme